UPOZORENJE I APEL DA SE ČUVA ŽELEZNIČKA IMOVINA

„Srbija Voz” i „Infrastruktura železnica Srbije“, upućuju zajedničko upozorenje i apeluju na građane da se ponašaju savesno i odgovorno i da se železnička imovina čuva i ne uništava, kako bi se železnički saobraćaj odvijao bezbedno i neometano.

Država ulaže velika finansijska sredstva u modernizaciju celokupnog železničkog sektora. Vrlo često obesno ponašanje  pojedinaca dovodi do uništavanja  železničke, odnosno  imovine svih građana Republike Srbije i nanošenja velike materijalne štete.

Neodgovorno ponašanje pojedinaca kao što su kamenovanje vozova, bacanje predmeta po pruzi, krađa železničke opreme, i drugi vandalski činovi  izazivaju   opasnost po bezbednost svih učesnika u saobraćaju, kao i redovno odvijanje železničkog saobraćaja.

Od nadležnih državnih organa zajednički očekujemo da se u svim slučajevima neodgovornog i bahatog ponašanja kada je o uništavanju železničke imovine reč, kojim se ugrožava funkcionisanje, redovitost i bezbednost saobraćaja, primenjuju odredbe Zakona o železnici.

Zakon o železnici predvideo je da se za uništenje, oštećenje ili krađu delova železničke infrastrukture, bez obzira na njihovu količinu i vrednost može izreći kazna zatvora od tri meseca do pet godina, a u slučaju da neko lice zbog toga bude teško povređeno ili se načini imovinska šteta velikih razmera, kazna zatvora je od jedne do osam godina.

„Srbija Voz“ i „Infrastruktura železnice Srbije“, u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, nastaviće dalje aktivnosti na modernizaciji i razvoju železničkog saobraćaja, u interesu svih građana naše zemlje.