Плави воз

“Плави воз” је музејско-туристички воз који је, до одласка Јосипа Броза Тита, коришћен искључиво за превоз председника СФРЈ, високих државних и политичких личности и страних државника на путовањима у земљи и иностранству.

Воз је израђен 1959. године у фабрици вагона “Гоша” у Смедеревској Паланци и у фабрици вагона “Борис Кидрич” у Марибору.

Име су му дали тамошњи радници, јер је обојен у плаво, да би се разликовао од осталих тадашњих, углавном зелених, композиција Југословенских железница. Чинили су га десет вагона тзв. “Главног воза” и осам вагона тзв. “Првог воза”.

“Главни воз” чинио је целину која је обезбеђивала потпуни комфор и могућност за рад и извршавање свих протоколарних обавеза током путовања, а састојао се од: председниковог салона, свечане трпезарије, главне кухиње, салона за госте, вагон ресторана, затворених кола за превоз аутомобила, кола за спавање и енергетских кола.

Унутрашњост воза веома је луксузна, израђена од најфинијег махагони, крушка и ораховог дрвета, вуненим теписима, плишом и свилом у стилу арт декоа. Председник Тито је у „Плавом возу“ угостио преко 60 светских државника и прешао је више од 600.000 км у земљи и иностраству.

Данас, после више од пола века, изглед је остао непромењен, а сва кола пружају максимални осећај ексклузивности и луксуза.

Од 2005. године, “Плави воз” се користи у комерцијалне сврхе.

Комплетан воз, или само поједина кола могу се закупити на жељеној релацији и у жељеном саставу за  максимално 110 путника.

Воз се такође може изнајмити за снимања, фотографисања, изложбе, састанаке, конференције,  радионице, свечане догађаје и сл. или само посетити и разгледати.

Цена закупа зависи од састава воза, броја путника и дестинације.

Услуга фотографисања се наплаћује 3.000 динара по сату.

Цена карте за обилазак  износи 300 динара по особи, за појединачне посете и 150 динара по особи, за групне посете (минимум 10 особа) и посете деце, ученика и студената.

Индивидуалне и групне посете потребно је најавити минимум 48 сати раније на мејл: marketing@srbvoz.rs или на број телефона : +381 11 3616 811.

Радно време гараже за посете, која се налази у Булевару Патријарха Павла 8а, је од 08-14 часова, радним данима.