Investicioni projekti

PROJEKAT MODERNIZACIJE TEHNIČKO PUTNIČKE STANICE ZEMUN

Nakon 38 godina od izgradnje sadašnjih kapaciteta i puštanja u rad, ovim projektom  biće završena izgradnja funkcionalne celine u kojoj će se održavati sva železnička vozna sredstva za prevoz putnika koja saobraćaju po srpskim prugama, kao i van granica Republike Srbije. Modernizacijom tehničko-putničke stanice Zemun, stvoriće se uslovi za kvalitetnije održavanje voznih sredstava, što će povećati nivo bezbednosti i kvaliteta usluge prevoza kao i poboljšati uslove za rad zaposlenih u Srbija Vozu.

Planirana je izgradnja hale za održavanje putničkih kola,  hale za održavanje novih elektro-motornih vozova, hale za spoljno pranje vozila,  koloseka sa dijagnostičkim uređajima, higijensko-sanitarnih koloseka, prijemno-otpremnih koloseka, administrativnih i pomoćnih prostorija, radionica, kao i rekonstrukcija postojećih objekata.

Ovakve tehničko-putničke stanice postoje u svim zemljama u okruženju, tako da će i Srbija realizacijom ovog projekta dobiti savremenu tehničko-putničku stanicu u skladu sa evropskim standardima.

Radovi na projektu modernizacije tehničko-putničke stanice Zemun finansiraju se iz sredstava zajma Evropske Banke za obnovu i razvoj, uz garanciju Vlade Republike Srbije. Vrednost predviđenih radova iznosi 50,8 miliona evra.

Vlada Republike Srbije i ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ovom podrškom pokazuju da su usmereni na ulaganje u nove proizvode, modernizaciju voznog parka železničkih vozila i železničku infrastrukturu i nastavak strategije za jačanje železničkog saobraćaja.