EBRD press о „Србија Воз“ а.д.

Путовање српским железницама постаће сигурније и удобније захваљујући куповини нових 18 возова коју ће Србија Воз остварити ЕБРД кредитом од 100 милиона евра.

Србија Воз купиће нове возове са четири вагона, који ће пружати удобне и поуздане услуге регионалног превоза путника на електрификованим деоницама железничке мреже.

Очекује се да ће ово побољшање услуга Србија Воз компаније, подстаћи нове путнике да почну више да користе железнички транспорт, што дугорочно може допринети смањењу емисије гасова са ефектом стаклене баште.

Железничка инфраструктура у Србији претрпела је озбиљна недовољна улагања од почетка деведесетих година. Kао резултат, већина путника у Србији данас користи друмски саобраћај, док железницу користи свега пет процената. Почетком 2000-их, Србија Воз покренуо је велики ремонт своје мреже и услуга, са ЕБРД-ом као једним од кључних партнера у овом процесу. ЕБРД је до сада већ подржао српску железницу у куповини нових путничких возова и теретних вагона који сада повезују неке од највећих градова у земљи.

Осим улагања у нови возни парк, ЕБРД је такође подржао Србија Воз у проширењу и модернизацији железничког депоа за одржавање у Земуну, као и настојањима компаније да унапреди своје информационе системе, управљање енергијом као и систем за продају карата.

Паралелно с тим, ЕБРД подржава компанију у побољшању организације и корпоративног управљања, што би требало да допринесе повећању ефикасности и укупној модернизацији компаније.

Сусан Горансон, директорка за инфраструктуру за регион Европе при ЕБРД-у, рекла је: „Драго нам је да смо један од кључних партнера Србија Воза у овом великом процесу ревитализације који води ка удобнијем и сигурнијем путовању за путнике у Србији. Поред подршке за српску железницу, подржали смо Србију и у другим значајним пројектима у сектору транспорта и инфраструктуре, што ћемо и наставити.”

Југослав Јовић, директор Србија Воза, изјавио је: „Захваљујући одличној подршци и сарадњи коју имамо са ЕБРД, и захваљујући подршци Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства финансија и Владе Републике Србије, Србија Воз ће спровести још један пројекат који је финансиран од стране ЕБРД, а реч је о куповини нових електричних возова за регионални саобраћај. Овај пројекат ће допринети побољшању организације, квалитета и трошковне ефикасности услуга превоза путника у регионалном железничком саобраћају и омогућиће безбедније и удобније путовање за путнике.“

ЕБРД је до сада одобрила преко милијарду евра за улагања у одрживу инфраструктуру у Србији и предводи у финансирању “транзиције ка зеленој економији”, са улагањима у кључну саобраћајну и градску инфраструктуру, обновљиве изворе енергије и пројекте енергетске ефикасности.

ЕБРД подржава коришћење искуства и ефикасности приватног сектора за изазове у области инфраструктуре у региону Западног Балкана. Од аеродрома, укључујући недавни пројекат са Винци компанијом и Аеродромом Београд, до еколошке инфраструктуре, укључујући депонију у Винчи са светским лидерима у сектору управљања отпадом Suez, Itochu и Marguerite фондом који подржава ЕИБ, ЕБРД подржава приватне инвеститоре за унапређење инфраструктуре.

ЕБРД је водећи институционални инвеститор у Србији. Банка је уложила више од 5 милијарди евра у 250 пројеката у земљи. ЕБРД подржава развој приватног сектора и прелазак на зелену економију, као и улагање у инфраструктуру и побољшање повезаности у региону Западног Балкана.

Оставите одговор