Сва права задржана © “Србија Воз" а.д.

Лица до 26 година старости имају право на куповину возне карте која омогућава да се путује месец дана по повлашћеној цени.

КУПИТЕ КАРТУ

ПОСЕБНЕ УСЛУГЕ

О НАМА

РЕД ВОЖЊЕ

РЕД ВОЖЊЕ ПОСЕБНЕ УСЛУГЕ КОРИСНИЧКИ СЕРВИС

КОРИСНИЧКИ СЕРВИС

О НАМА
ПУТНИЧКА БЛАГАЈНА У СТАНИЦИ БЕОГРАД (САВСКИ ТРГ БР. 2) ЗВАНИЧНО ОД 16. 9. 2019. ГОДИНЕ ПРЕСТАЈЕ СА РАДОМ.
ЈАВНЕ НАБАВКЕ

ЈАВНЕ НАБАВКЕ

ГАЛЕРИЈА

ГАЛЕРИЈА

"Плави воз" је музејско-туристички воз који је, до одласка Јосипа Броза Тита, коришћен искључиво за превоз председника СФРЈ, високих државних и политичких личности и страних државника на путовањима у земљи и иностранству. Воз је израђен 1959. године у фабрици вагона "Гоша" у Смедеревској Паланци и у фабрици вагона "Борис Кидрич" у Марибору, а име су му дали тамошњи радници јер је обојен у плаво, да би се разликовао од осталих тадашњих, углавном зелених, композиција Југословенских железница. Чинили су га десет вагона тзв. "Главног воза" и осам вагона тзв. "Првог воза".

"Главни воз" чинио је целину која је обезбеђивала потпуни комфор и могућност за рад и извршавање свих протоколарних обавеза током путовања, а састојао се од: председниковог салона, свечане трпезарије, главне кухиње, салона за госте, вагон ресторана, затворених кола за превоз аутомобила, кола за спавање и енергетских кола. Унутрашњост воза је луксузна и урађена је углавном у дрвету махагони, крушка и орах, а интарзијама су декорисани салони и ходници. Квалитетним материјалима (вуненим теписима, плишом и свилом) употпуњен је ентеријер у стилу арт декоа. С обзиром да је опремљен свиме што је било неопходно за луксузно и комфорно путовање, с правом је носио епитет салонског воза. После више од пола века изглед је остао непромењен, а сва кола пружају максимални осећај ексклузивности и луксуза. Председник Тито је у Плавом возу угостио преко 60 светских државника, а прешао је више од 600.000 km у земљи и иностраству.


Од 2005. године, "Плави воз" је покренут у комерцијалне сврхе, за домаће и стране туристе, а може се и закупити на жељеној релацији и у жељеном саставу, што углавном користе домаће и стране фирме. Максимални капацитет воза је 110 путника. Воз је опремљен клима уређајима, парним грејањем и квалитетним и поузданим озвучењем.


Додатне услуге:


Комплетан воз, или само поједина кола, могуће је изнајмити. Воз је погодан за снимање филмова, ТВ серија, ТВ драма, спотова, реклама, и сл. Имајући у виду техничку опремљеност воза, погодан је за одржавање састанака, семинара, радионица, конференција, разних путујућих манифестација, изложби, продајних акција, промоција, модних ревија, презентација, видео-пројекција, али и свечаних догађаја као што су венчања, јубилеји и сл.Индивидуалне и групне посете потребно је најавити минимум 24 часа раније на е-маил: srbijavoz.marketing@srbrail.rs или на број телефона 011/3616-811.

 

Радно време гараже  која се налази у Булевару Патријарха Павла 8а, за најављене посете је од 08-14 часова радним данима.

ПОЧЕТНА СТРАНИЦА