Сва права задржана © “Србија Воз" а.д.

Лица до 26 година старости имају право на куповину возне карте која омогућава да се путује месец дана по повлашћеној цени.

КУПИТЕ КАРТУ

ПОСЕБНЕ УСЛУГЕ

О НАМА

РЕД ВОЖЊЕ

РЕД ВОЖЊЕ ПОСЕБНЕ УСЛУГЕ КОРИСНИЧКИ СЕРВИС

КОРИСНИЧКИ СЕРВИС

О НАМА
КОРИСНИЧКИ СЕРВИС: +381 11 360 28 99, ОД 6:30 ДО 18:30 ЧАСОВА, ДО ДАЉЊЕГ.     ---     ЦЕНТАР ЗА РЕЗЕРВИСАЊЕ МЕСТА ЗА ВОЗОВЕ РОМАНТИКА И НОСТАЛГИЈА: 064/829-57-85 И 064/829-57-84.     ---     УСЛЕД ТЕХНИЧКИХ ПРОБЛЕМА, КОРИСНИЧКИ СЕРВИС ПОВРЕМЕНО НЕЋЕ ФУНКЦИОНИСАТИ.
ЈАВНЕ НАБАВКЕ

ЈАВНЕ НАБАВКЕ

ГАЛЕРИЈА

ГАЛЕРИЈА

Ред вожње на Брајевој азбуци за слепе и слабовиде особе


Београд, 14. 1. 2016. год.


У намери да особе с посебним потребама информише о новом реду вожње за 2015/2016. годину, "Србија Воз" а.д. је и ове године припремило и дистрибуирало 300 примерака књижице Реда вожње на Брајевој азбуци за слепе и слабовиде особе. Ред вожње припрема и штампа невладина организација, односно невладино удружење грађана Althea, које ради на афирмацији и промовисању једнаких права и могућности за све, у циљу побољшања укупног друштвеног положаја, између осталих, и слепих и слабовидих особа.


У складу са препорукама Међународне железничке уније (UIC), српске железнице већ девету годину заредом, у сарадњи и уз консултацију са Савезом слепих Србије, издају ред вожње за слепе и слабовиде особе. Овакви редови вожње урађени су за железничке путничке станице у Београду, Суботици, Новом Саду, Нишу, Краљеву и Чачку.


Редови вожње достављају се Савезу слепих Србије, као и локалним међуопштинским организацијама, у циљу даље дистрибуције ка својим члановима у целој Србији.


Осим књижица Реда вожње, у вестбилима (централним холовима) поменутих станица постављени су и информационе тактилне табле са Брајевим писмом. Ове табле садрже и шему станице, чиме је слепим и слабовидим особама олакшано кретање. Такође, на поду железничких станица постављене су и тактилне стазе за самостално кретање и усмеравање слепих и слабовидих особа до информационог паноа.


 Да подсетимо, Брајева азбука је специјално писмо намењено особама са слабим видом или слепим особама, које је настало 1825. године. Произашло је  из тзв. ноћног писма тајне службе које су га користиле у ноћним ратним дејствима. Основна ћелија Брајевог писма састоји се из шест тачака (тзв.  шестотачка), а сваком слову одговара одређена комбинација тих рељефних тачака.ПОЧЕТНА СТРАНИЦА